Qta do Casal Monteiro | Tejo | Portugal

Het kleine wijnhuis Quinta do Casal Monteiro, opgericht eind jaren ’70, is een familiebedrijf dat geleid wordt door Miguel de Jesus. Het wijnhuis ligt  in het noorden van Lissabon in een van de meest vooraanstaande wijnstreken in Portugal, de provincie Tejo. Het gebied dankt zijn naam aan de rivier de Taag (Tejo), die bij Lissabon uitmondt en een wisselend in terroir en klimaat biedt. Quinta do Casal Monteiro beperkt de wijnproductie uitsluitend tot 80 hectare wijngaard bezit. Deze wijngaarden zijn gelegen in de zanderige klei-/leemgrond vlakbij de rivier Tejo.

HET TERROIR
Bij Quinta do Casal Monteiro begint de kunst van het wijnmaken met de gronden waar de wijn wordt verbouwd. De traditionele wijnbouwmethoden worden verbonden met ecologisch geïntegreerd beheer om de kwaliteit van de wijnstokken te optimaliseren. De bodem bestaat uit zand en klei/leem. De zwoele lucht van het sub-mediterrane klimaat en de nabijheid van de rivier Tejo reguleert en controleert de rijping van de druiven. Door de warmte overdag rijpen de druiven optimaal. ’s Nachts zorgt de Tejo middels luchtvochtigheid voor het afkoelen van de druiven, waardoor de mineralen en zuurgraad behouden blijven. Het terroir geeft de wijnen hun eigen specifieke identiteit. Deze identiteit komt tot uiting in zowel de aroma’s en de smaak van onze wijnen, die zeer rijk zijn aan fruittonen met een goede zuurgraad en sterk in aromatische componenten.

OOGSTEN
Bij Quinta do Casa Monteiro is de 80 hectare bedrade wijngaard zo aangeplant en georganiseerd om ervoor te zorgen dat het oogsten per druivensoort enkel en alleen geschied wanneer elk type druif het optimale stadium heeft bereikt voor vinificatie. Vanaf begin augustus wordt dagelijks door de wijngaarden gelopen om te meten hoe de druif ervoor staat. Het grootste deel van de wijngaarden wordt geoogst middels mechanische hulp. Handgeplukte oogst wordt alleen toegepast in enkele bijzondere gevallen. In de veelal warme perioden tijdens het oogstseizoen worden de druiven ’s morgens vroeg geplukt, waarna de druiven direct het proces van vinificatie ingaan, om het behoud van kwaliteit optimaal te houden.

Vinificatie

Vinificatie volgt dezelfde volgorde van het oogsten en wordt in het algemeen afzonderlijk uitgevoerd voor elke druivensoort. Voor de druiven in de pers terecht komen, worden ze ontbladerd en geheel ontsteeld. Dit gebeurt om onaangename, bittere bijsmaken te vermijden. Het van belang om de druiven zo zacht mogelijk te persen en de pitten niet te beschadigen. In specifieke gevallen worden de druiven gemengd vóór vinificatie. Hieronder volgt de werkwijze per type wijnkleur:

WITTE WIJN
De druiven zijn geheel ontsteeld en gekneusd door middel van een pneumatische pers, gevolgd door statische ontlasting voor 36 uur. De most wordt behandeld met een vorm van gas dat rechtstreeks ingespoten wordt in de circulatiebuizen. Daarna wordt overgegaan tot het bezinken van de most, d.w.z. reiniging door bezinking. De most zonder troebelmakende bestanddelen wordt uiteindelijk overgebracht naar de fermentatietanks. Gisting wordt verwerkt bij een gecontroleerde temperatuur.

RODE WIJN
De druiven zijn geheel ontsteeld en gefermenteerd in tanks met programmeerbare pompen onder een gecontroleerde temperatuur. Macération carbonique, ofwel koolzuurweking, wordt toegepast om rode wijnen te maken met voldoende kleur en weinig tannines. De druiven worden niet gekneusd, ze gaan zo intact mogelijk in de gistkuip. De gistkuip wordt luchtdicht afgesloten en koolzuurgas toegevoegd, zodat oxidatie geen kans krijgt. Door het gewicht van de druiven breken de schillen, waardoor de gisting op gang komt.

BOTTELEN EN RIJPEN
De wijnmakerij heeft een opslagcapaciteit van meer dan 3 miljoen liter.  De jaarlijkse productie varieert van 700.000 – 900.000 liter, afhankelijk van de kwaliteit van de oogst. Na zorgvuldig proeven van de seizoensproductie beslissen de kwaliteitscontroleurs over de beste batches voor rijping in tanks, RVS tanks, op hout of welke onmiddellijk te bottelen. Alleen het beste wordt gekozen voor de labels.

Passie

De familie en het team van Quinta do Casal Monteiro is gepassioneerd door de kunst van het wijn maken. De kennis van vorige generaties is gecombineerd met ‘state of the art’ technologie. Bij elke stap in het vinificatieproces wordt bijzondere zorg, liefde en aandacht besteed aan de beste wijn wat het Terroir te bieden heeft.

FILOSOFIE
De Quinta do Casal Monteiro Estate wijngaard bezit een kleurrijk palet van druivenrassen. Voor de wijnmakers is het dan ook altijd een voor de hand liggende keuze geweest om blends te maken. Hoewel het moeilijker is om deze blends te vermarkten in veel delen van de wereld, is deze aanpak goed geworteld in hun Portugese wijncultuur. Het is een van de factoren die Quinta do Casal Monteiro anders maakt dan de rest van wereldwijde wijnproducenten.

De wijnen

DOC
De zandige klei-/leemgrond in combinatie met het submediterrane klimaat en de luchtvochtigheid van de nabij gelegen rivier Tejo zijn uitermate geschikte elementen voor het maken van Estate-bottled (gebotteld op het domein) kwaliteitswijnen. Quinta do Casal Monteiro produceert wijnen met het DOC label, Denominaçao de Origem Controlada, de allerhoogste en aan buitengewoon strenge regels gebonden kwaliteitsaanduiding.

ASSORTIMENT
De wijnen van Quinta do Casal Monteiro kenmerken zich door een eigen identiteit. De stijlvolle Quinta do Casal Monteiro witte wijn is gemaakt van de Fernão Pires en Arinto druif; smaak en geur zijn harmonieus van citrusvruchten en tropisch fruit en een gebalanceerde zuurgraad. Een van de topwijnen is de Colheita Seleccionada, een zeer fraaie en typerende fullbody rode wijn gemaakt van de Touriga Nacional, Touriga Franca, Cabernet Sauvignon en Tinta Roriz, gerijpt op Amerikaans en Frans eiken. Goede tannines vormen een gebalanceerde structuur. De stijl van afdronk is stevig en vol met een zeer fraaie evenwichtige en aanhoudende lengte.

GASTRONOMISCH
Het assortiment van Quinta do Casal Monteiro is divers, evenwichtig en bij elke reuk of slok weer een zinnenprikkelende ervaring. Door de fraaie structuur en het behoud van smaak laten de wijnen zich uitstekend gastronomisch begeleiden door een diversiteit aan vis- en vleesgerechten, pasta’s, noten, salades en diverse soorten kaas.

Quinta do Casal Monteiro - YouTube

Awards

Consistentie en verdere verfijning in kwaliteitsniveau kenmerken de wijnen van Quinta do Casal Monteiro. Dit heeft geresulteerd in diverse nationale en internationale awards.

Internationaal heeft Wine Enthusiast de Quinta do Casal Monteiro Colheita Seleccionada rode wijn een rating gegeven van 88 punten. De Quinta do Casal Monteiro Chardonnay & Arinto witte wijn ontving een rating van 90 punten. De Forma de Arte Reserva 2009 rode wijn kreeg een rating van 92 punten – Best Buy.

Het Amerikaanse RobertParker Wine Advocate heeft o.a. beide labels Quinta do Casal Monteiro DOC witte wijn en Quinta do Casal Monteiro DOC rode wijn een puntentoekenning gegeven van 87 punten. Ofwel, ‘zeer goede wijnen met verschillende gradaties van finesse, smaak en karakter zonder merkbare fouten’.