Wijnhuizen


Qta do Casal Monteiro | Tejo | Portugal

Het kleine wijnhuis Quinta do Casal Monteiro, opgericht eind jaren ’70, is een familiebedrijf dat geleid wordt door Miguel de Jesus. Het wijnhuis ligt  in het noorden van Lissabon in een van de meest vooraanstaande wijnstreken in Portugal, de provincie Tejo. Het gebied dankt zijn naam aan de rivier de Taag (Tejo), die bij Lissabon uitmondt en een wisselend in terroir en klimaat biedt. Quinta do Casal Monteiro beperkt de wijnproductie uitsluitend tot 80 hectare wijngaard bezit. Deze wijngaarden zijn gelegen in de zanderige klei-/leemgrond vlakbij de rivier Tejo.

HET TERROIR
Bij Quinta do Casal Monteiro begint de kunst van het wijnmaken met de gronden waar de wijn wordt verbouwd. De traditionele wijnbouwmethoden worden verbonden met ecologisch geïntegreerd beheer om de kwaliteit van de wijnstokken te optimaliseren. De bodem bestaat uit zand en klei/leem. De zwoele lucht van het sub-mediterrane klimaat en de nabijheid van de rivier Tejo reguleert en controleert de rijping van de druiven. Door de warmte overdag rijpen de druiven optimaal. ’s Nachts zorgt de Tejo middels luchtvochtigheid voor het afkoelen van de druiven, waardoor de mineralen en zuurgraad behouden blijven. Het terroir geeft de wijnen hun eigen specifieke identiteit. Deze identiteit komt tot uiting in zowel de aroma’s en de smaak van onze wijnen, die zeer rijk zijn aan fruittonen met een goede zuurgraad en sterk in aromatische componenten.

OOGSTEN
Bij Quinta do Casa Monteiro is de 80 hectare bedrade wijngaard zo aangeplant en georganiseerd om ervoor te zorgen dat het oogsten per druivensoort enkel en alleen geschied wanneer elk type druif het optimale stadium heeft bereikt voor vinificatie. Vanaf begin augustus wordt dagelijks door de wijngaarden gelopen om te meten hoe de druif ervoor staat. Het grootste deel van de wijngaarden wordt geoogst middels mechanische hulp. Handgeplukte oogst wordt alleen toegepast in enkele bijzondere gevallen. In de veelal warme perioden tijdens het oogstseizoen worden de druiven ’s morgens vroeg geplukt, waarna de druiven direct het proces van vinificatie ingaan, om het behoud van kwaliteit optimaal te houden.

Lees meer…